EspañolEnglishEuskeraCatalà
  • Barcelona

  • Online

  • Cursos de centros

  • del 5 de novembre al 10 de desembre de 2024

Online
del 5 de novembre al 10 de desembre de 2024

Comer, beber, pensar

Imprimir PDF

Idioma: Castellano

En aquest curs posarem en relació el menjar, la beguda i el pensament, mostrant que la vinculació amb la història de la filosofia és molt més estreta del que sembla, perquè menjar, beure i pensar funcionen en una tríada inseparable.

La gastronomia és un fet cultural, que guarda unes certes diferències amb el culinari i l’alimentació, sent la primera una disciplina nascuda a l’empara de les idees filosòfiques de la modernitat, la teoria del gust i canvis substancials en el panorama social occidental.

Les presentacions i lectures, permetran mourem en un arc temporal ampli que connecta tant la civilització mesopotàmica, la Grècia clàssica, amb referències modernes i contemporànies, establint vinculacions (no sempre òbvies i directes), entre el progrés de les idees, el menjar i la beguda, amb la finalitat de recórrer-les de forma no lineal.

Evidentment, els aliments són manteniment vital, però al mateix temps marquen el comportament moral d’una societat, són sociabilitat i ens vinculen amb el plaer, el gust i, en definitiva, la felicitat. Precisament és allí on la filosofia i la gastronomia es relacionen.

Diversos corrents filosòfics, que abordarem en aquest programa, van ser precursores de les modes més contemporànies del món de la gastronomia sòlida o líquida. Per exemple, el vegetarianismo, troba els seus antecedents en l’antiga Grècia, així com la biodinàmica va ser impulsada per un filòsof modern nascut en l’imperi austrohongarès.

Lloc i dates
Del 5 de novembre al 10 de desembre de 2024
De 16:00 a 17:30 h

Lloc:

Barcelona


Horas
Hores lectives: 9
Online
Assistència en línia en directe o en diferit, sense necessitat d'anar al centre.
Programa
  • dimarts, 5 de novembre
    • 16:00-17:30 h. Conceptes bàsics i objectius de l’assignatura. La gastronomia com a fet cultural. Diferències entre fet culinari i gastronomia; la teoria del gust.
    • dilluns, 11 de novembre
      • 16:00-17:30 h. La gastronomia en l’antiguitat clàssica. De l’herboristeria i la dietètica. La distribució de la polis en funció del menjar i el cultiu. Aristòtil: la categorització dels sabors del Liceu, de Brillat-Savarin, i les noves tendències sobre el saborós.
      • dimarts, 12 de novembre
        • 16:00-17:30 h. La funció simbòlica del menjar: religió i l’opi del poble: comportaments propis i aliens entorn de la taula com a marca moral.
        • dimarts, 19 de novembre
          • 16:00-17:30 h. La filosofia darrere del vegetarianisme, la frugalitat i la cuina com a ofici degradat. Un banquet entre Pitàgores i Plató, la transmigració de les ànimes.
          • dimarts, 3 de desembre
            • 16:00-17:30 h. Marx i el vi: la teoria del valor va néixer de les vinyes. El vi com a vincle d’unió amb Friedrich Engels, com a herència familiar i com a exemple del capitalisme.
            • dimarts, 10 de desembre
              • 16:00-17:30 h. Crítica al capitalisme: la revolució està en el carro de compra. La filosofia de Rudolf Steiner, sostenibilitat i slow food.
                • Gabriela Berti 
            Assistència
            Assistència en línia en directe o en diferit, sense necessitat d'anar al centre.
            Inscripció
              Ordinària
            Preu30 €
            Altres activitats del cicle
            Aquesta activitat pertany al cicle Actualment , format per les següents activitats:

            Ponent
            Gabriela Berti
            Objectius
            1- Distingir, conèixer i ser capaç de problematizar analíticament les diferències entre alimentació, cuina i gastronomia.
            2- Entendre la gastronomia com un fet cultural i filosòfic.
            3- Reflexionar críticament sobre el fet gastronòmic, en relació a diferents contextos històrics, socials i en relació a l’emergència climàtica.
            Metodologia
            Les classes s’impartiran en línia de manera sincrònica i asincrònica, presentant material audiovisual com a suport per a cadascuna de les temàtiques propostes, estimulant el diàleg i l’intercanvi d’idees.


            Així mateix, es faran comentaris de textos de la bibliografia suggerida per al curs. No es realitzaran exàmens i tampoc es requereix coneixements previs


            El curs pot seguir-se en directe a través de la plataforma Zoom i/o en diferit mitjançant la gravació de cada sessió que estarà activa durant un temps determinat.


            S’enviarà l’enllaç de la connexió en directe uns dies abans de l’inici de curs, i les gravacions estaran disponibles a partir del dia posterior de cada sessió.
            Més informació
            UNED Barcelona
            Avda. de Rio de Janeiro, 56-58
            08016 Barcelona Barcelona
            93 396 80 59 / activitats@barcelona.uned.es
            Imatges de l’activitat
            Saltar al contenido
            • Facebook

            • Twitter

            • UNED