EspañolEnglishEuskeraCatalà
  • Barcelona

  • Presencial

  • Cursos de centros

  • 27 de novembre de 2024

Presencial
27 de novembre de 2024

Frida Kahlo, una icona feminista

Imprimir PDF

Idioma: Catalán y Castellano

En motiu del 70è aniversari de la seva mort (13 juliol de 2024), aquesta xerrada posa en valor el llegat d’una de les pintores més populars de la història de l’Art des de la perspectiva de gènere. Al seu darrer quadre, una setmana abans de morir, la pintora mexicana escriu “Viva la vida!“. Podria considerar-se un missatge per a les generacions futures o un resum de la seva biografia, viscuda amb la màxima plenitud malgrat la malaltia i el dolor. La pintora mexicana va crear un estil propi i únic, basat en l’autobiografia pictòrica, va trencar amb la idea de la dona com a musa i es va convertir a la vegada en objecte i subjecte dels seus quadres, i va ser la primera artista llatinoamericana a exposar al Museu del Louvre. Bretón va dir del seu art: “és com una bomba, embolcallada en un llaç”.

Lloc i dates
27 de novembre de 2024
De 18:00 a 19:30 h
Espais en els quals es desenvolupa: Aula 6
Lloc:

UNED-Barcelona


Presencial
Aquesta activitat es desenvolupa presencialment.
Programa
  • dimecres, 27 de novembre
    • 18:00-19:30 h. Frida Kahlo, una icona feminista
      • Vicky Rico Divulgadora i fridamaníaca
Inscripció
  Ordinària
PreuGratuïta
Altres activitats del cicle
Aquesta activitat pertany al cicle Actualment , format per les següents activitats:

Ponent
Vicky Rico
Divulgadora i fridamaníaca
Dirigit a
Tothom interessat en el tema
Objectius
L’objectiu d’aquesta xerrada, és indagar més enllà del marxandatge que envolta la seva figura, per tal de descobrir la seva aportació a la Història de l’Art i desvetllar les claus que l’han convertit en una icona feminista i, indiscutiblement, de la cultura de masses, a través de quatre eixos: la seva vida, la seva obra, la seva imatge personal i les seves paraules.  


Descobrirem, en definitiva, com va trencar esquemes pictòrics i vitals i es va convertir, a més d’un símbol de resiliència, en un referent de la llibertat creativa i personal, que es resumeix en aquesta frase del seu diari: “Tan absurdo y fugaz es nuestro paso por este mundo, que sólo me tranquiliza saber que he sido auténtica, que he logrado ser lo más parecido a mí misma”
Metodologia
Després d’una introducció teòrica, s’analitzen algunes de les seves obres més representatives, implicant el públic perquè participi i completar l’obra amb la visió única i particular com a espectadors i espectadores. Inclou una dinàmica final de grup que consisteix en una reflexió a partir de frases que va escriure la pintora i recollides al seu diari i a les nombroses cartes que va escriure al llarg de la seva vida. 


Un cop entesa la seva vida i obra, aquestes frases adquireixen tot el seu veritable significat i serveixen per parlar de les experiències pròpies i personals més enllà de l’art. Com a exemple, una frase vista a xarxes socials i impresa innumerables vegades a samarretes, tasses i altres objectes de marxandatge: “Pies, para qué os quiero si tengo alas para volar”, quan saps que ho va escriure al seu diari quan li havien d’amputar una cama, la frase “bonica” però buida de sentit adquireix una potencia renovada i permet analitzar la seva obra de forma polièdrica.
Objectius de Desenvolupament Sostenible

Aquesta activitat impacta en els següents Objectius de Desenvolupament Sostenible:

Més informació
UNED Barcelona
Avda. de Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona Barcelona
93 396 80 59 / activitats@barcelona.uned.es
Imatges de l’activitat
Saltar al contenido
  • Facebook

  • Twitter

  • UNED