EspañolEnglishEuskeraCatalà
  • Bizkaia

  • Online o presencial

  • 0.5 créditos

  • Extensión Universitaria

  • del 10 de octubre al 7 de noviembre de 2023

Online o presencial
del 10 de octubre al 7 de noviembre de 2023

Elikadura eta Historia Euskadin

Imprimir PDF

EUSKARAZ EMANGO DA

Eguneroko pertsona ekintzen artean, jendartearen egoera ekonomikoa, ohiturak eta hertsadurak oso ondo adierazten ditu elikadurak. Ikastaroan, XV. eta XIX. mendeen arteko elikagaien analisiaren bidez (zientifikoa, baina nahiko informala), Euskadiko historia sozioekonomikoaren hainbat atal ezagutuko dugu. Ondorioz, hobeto ulertuko dugu bai gaur egun jan eta edaten dugunaren zergatia, baita zenbait tradizioren esangura ere.

Lugar y fechas
Del 10 de octubre al 7 de noviembre de 2023
De 18:00 a 20:00 h.
Espacios en los que se desarrolla: 1003
Lugar:

UNED Bizkaia


Horas
Horas lectivas: 10
Créditos
0.5 créditos ECTS.
Online o presencial
Puedes elegir la asistencia presencial o la asistencia online en directo o en diferido.
Programa
  • martes, 10 de octubre
    • 18:00-20:00 h. Lehen menua
      • Plater bakar betegarriak.
      - Txintxil menestra txingarrarekin: nekazal hamarrenak, landutako azaleraren banaketa.
      • Amuko arrainak.
      - Bakailaoa pil-pil erara: erlijio kristaua, elikaduraren baldintzaile.
      • Kopan elkartuta.
      - Aparteko urak: uraren hornidura eta edangarritasuna.
      - Herriko ardo eta sagardoa: mahasgintzaren bilakaera; nekazal soldatapekoak; protekzionismoa salmentan.
      • Ogia, labean ondo egina.
      - Artatxiki opilak: labore ekoizpenaren bilakaera.
    • martes, 17 de octubre
      • 18:00-20:00 h. Bigarren menua
        • Plater bakar betegarriak.
        - Babarrun lapikokoa: Ameriketako produktuak sartzearen ondorioak.
        • Gure baserrietako okelak.
        - Berrizko txuletoia: abelhazkintzaren errentagarritasuna.
        - Goierriko oilasko erreta: baserrien jabetza eta errentamenduak; udal gobernua.
        • Ogia, labean ondo egina. - Gari ogi hautatuak (Gasteizkoa, Viena, fotea): baldintza sozioekonomikoak elikaduran
      • martes, 24 de octubre
        • 18:00-20:00 h. Azkenburuko hautatuak
          • Ohiko azkenburukoak.
          - Intxaursaltsa: basoen amankomuneko kudeaketa eta pribatizazioa.
          - Idizabal J.D. gazta: baserritarren bidaiak eta abegikortasuna; artzaintza eta transhumantzia.
          • Egile sorketak.
          - Areatzako goardiazibilak, Tolosako zigarroak: aisialdia eta osasuna XIX. mendean; propaganda politikoaren hasiera.
          • Gustuko infusioak.
          - Kafea: XIX. mendearen sozioabilitate liberal berria.
          - Txokolatea azukre tontorrekin: merkataritza eta esklabismoaren interesak Ameriketan.
        • martes, 31 de octubre
          • 18:00-20:00 h. Hirugarren menua
            • Plater bakar betegarriak.
            - Taloa txorizoarekin: elikaduraren ezberdintasunak geografiaren arabera.
            • Amuko arrainak.
            - Sardina erreta: elikaduraren ezberdintasunak jendarte mailaren arabera; arraintzaren lansaria.
            • Gure baserrietako okelak.
            - Odoloste hautatuak (Zeberio, Ordizia): moneta eta aurrezkia nekazal eremuan.
            • Gustuko infusioak.
            - Ezkaia: herri medikuntza eta unibertsitatekoa.
          • martes, 7 de noviembre
            • 18:00-20:00 h. Laugarren menua
              • Amuko arrainak.
              - Hegaluze eskabetxean: arrain kontserbagintza.
              • Ohiko azkenburukoak.
              - Gaztain erreak: nekazal ekoizpenaren esportazioa.
              - Valentzia eta Eako laranjen saskitxoa: merkataritzaren itsas eta lurreko bidatzak.
              • Ogia, labean ondo egina.
              - Galleta: nabigaziorako jakiak.
              • Kopan elkartuta.
              - Urteko ardoak (Ribeiro eta Errioxa): ardoaren ekoizpen eta esportazioa; udal hornikuntzak.
            Asistencia
            Esta actividad permite al estudiante participar con asistencia presencial o asistencia online en directo o en diferido, sin necesidad de ir al centro.
            Inscripción

            Leku-kopuru mugatua "aurrez aurreko modalitatean". Mesedez, matrikula egiterakoan, adierazi zein asistentzia motarekin egingo duzun jarduera.
            Modalitate presentzialean, saioen% 85era joan behar da ziurtagiria eskuratzeko.
            Online modalitatean, autoebaluaziorako galdetegi bati erantzun beharko zaio.
            Kontuan izan zure matrikula-eskabidean emandako datuekin ziurtagiriak egiten direla; ziurtatu zuzenak direla eta osorik daudela.

              Matrícula Ordinaria
            PrecioGratuita
            Dirigido por
            Enriqueta Sesmero Cutanda
            Doctora en Historia y Profesora-tutora en UNED Bizkaia.
            Ponente
            Enriqueta Sesmero Cutanda
            Doctora en Historia y Profesora-tutora en UNED Bizkaia.
            Dirigido a
            Euskadiko Historian interesatua dagoen edozein pertsonari.
            Titulación requerida

            Ez dira behar.

            Objetivos
            ·         Euskadiko historia sozioekonomikoaren zenbait gai ezagutu eta ulertzea.
            ·         XX. mendea baino lehenagoko elikagai ohikoenak eta haien testuinguru historikoa Euskadin ezagutu eta alderatzea.
            ·         Euskadiko elikaduraren bilakaera ulertzea.
            ·         Gaur egungo zenbait elikagai ikuspuntu soziohistorikotik aztertzea.
            ·         Zergatik zenbai produktu tradizionalek gaur egungo elikaduran irauten duten ulertzea.
            Metodología
            - Irakaskuntza: 2 orduko 5 saio. Hizlariak elkarrizketak bultzatuko ditu.
            - Bi gozoki dastaketa, osagaiak aztertu eta jorratzea dela helburu.
            - Ikastaroaren formatua ez da edukien aurkezpen lineala, ez kronologiaren arabera, ezta arloen arabera ere.
            Sistema de evaluación
            Online modalitatean, zuzenean zein aurrez grabatuta, autoebaluaziorako galdetegi bakar bati erantzun beharko zaio, azken saioaren grabazio lotura jasotzen denetik 15 egun naturaleko epean.
            Colaboradores

            Organiza

            UNED Bizkaia

            Colabora

            Delegación de Estudiantes
            Ayuntamiento de Barakaldo
            Ayuntamiento de Portugalete
            Ayuntamiento de Sestao
            Diputación Foral de Bizkaia

            Financia

            Gobierno Vasco
            Objetivos de Desarrollo Sostenible

            Esta actividad impacta en los siguientes Objetivos de Desarrollo Sostenible:

            Más información
            UNED Bizkaia
            Ignacio Ellacuria parkea, 3
            48920 Portugalete Bizkaia
            944936533 / info@portugalete.uned.es