EspañolEnglishEuskeraCatalà

UNED Sénior

UNED Senior

Asignatura: Matemàtiques Recreatives (presencial a Olot o en línia)

Fechas
Del 5 de octubre de 2021 al 2 de febrero de 2022
Aulas
Espacios en los que se desarrolla:
Profesores que la imparten
Sabater Lluís
Cuatrimestre
Esta asignatura se impartirá en el 1º Cuatrimestre
Descripción

Quan parlem de les Matemàtiques sempre pensem en fórmules i càlculs complicats i allunyats  de la vida quotidiana, però hi ha altres maneres de fer matemàtiques que realment ens són molt properes:

·      la majoria dels jocs es basen en les matemàtiques (en la probabilitat de guanyar i el repartiment dels premis),

·      la contribució de l’Estadística a moltes decisions econòmiques, socials, de salut... fa que actualment s’estigui acceptant millor el paper de les Matemàtiques a la vida quotidiana,

·      des de fa uns dècades hi ha tota una sèrie de concursos i recursos matemàtics, a tots els nivells (Cangur, Olimpíades, Estalmat, JAEM, Geogebra, Jugamat...) destinats a incentivar i divulgar el talent matemàtic, i en això també hi contribueix internet, amb vídeos com els de Derivando on es tracten multitud de temes,

·      els exercicis de lògica i raonament ens mantenen la ment activa.

Tant és així que en àmbits com el cinema, la literatura i la televisió la presència de les Matemàtiques és notòria (la pel·lícula Imitation game descriu la vida d’A.Turing, el llibre Asesinatos matemáticos de C. Alsina descriu situacions d’errors còmics habituals, la sèrie Numbers narra la resolució de crims a partir de fórmules i conceptes matemàtics). Aquests i molts altres exemples ens faran veure que ja tenim molt assumida la presència de les Matemàtiques a la vida quotidiana.

I  potser ens ajudaria a apreciar-les més encara el conèixer les aportacions a les Matemàtiques que han fet personatges del nostre entorn (de l’Empordà o Girona). Conèixer la història de les matemàtiques i dels grans matemàtics és un altre aspecte atractiu del curs: els sistemes de numeració, la representació dels nombres, com multiplicaven els egipcis, qui eren Pitàgores, Euclides, Fermat, Newton, Euler, Gauss... i quines van ser les seves contribucions.

 

Saltar al contenido
  • Facebook

  • Twitter

  • UNED