Accept
EspañolEnglishEuskera

Cursos y actividades

from September, 18th 2020 to October, 30th 2020

Mirart. Obres mestres de la pintura. Del romànic al barroc (2n grup)

 • Barcelona

 • On-site

 • Cursos de centros

 • from September, 18th 2020 to October, 30th 2020

On-site
from September, 18th 2020 to October, 30th 2020

Mirart. Obres mestres de la pintura. Del romànic al barroc (2n grup)

Print PDF

L'objectiu d'aquest curs és oferir una visió global de la història de l’art a partir de l’anàlisi i comentari d’una sèrie d’obres pictòriques molt conegudes. No es tracta de desenvolupar una història de l’art exhaustiva, sinó de fer un recorregut visual per la història de l’art des del romànic fins al barroc. Aquest recorregut permetrà adquirir uns quants coneixement bàsics de l’art occidental.

La tria d’obres ha estat realitzada a partir de dos criteris: per una banda el grau de fama de la peça, fet que, pensem, pot fer més atractiva la seva explicació, i, per una altra, una distribució cronològica que ens permet tractar temes dels estils i moviments més importants que s’han donat dels de segle XII fins al XVII.

Veurem com la història de l’art es relaciona amb altres aspectes de la vida humana, com els econòmics, socials i culturals en general.

Dates and places
From September, 18th 2020 to October, 30th 2020
11:30 to 13:00 h.


On-site
This activity is developed in presence.
Program
1. Alguns aspectes generals de la Història de l’art. Cronologies generals. Metodologia de comentari d’obres artístiques. Justificació del curs.
El Pantocràtor de Taüll. Els frescos romànics. Visió del conjunt i comentari iconogràfic. Historiografia de la peça: trasllat i exposició.

2. La Capella Scrovegni de Giotto. La pintura mural del trecento italià. Iconografia religiosa (mariana i cristològica).

3. El Jardí de les Delícies d’El Bosch. Característiques generals del gòtic flamenc. Contextualització d’El Bosch dins els primitius flamencs. Anàlisi de l’obra: iconografia, influències, l’autor, ...

4. La Gioconda de Leonardo. Característiques generals del renaixement. El cinquecento i la Roma papal. Anàlisi de l’obra: iconografia, influències, l’autor, historiografia de la peça, com s’ha convertit en una icona. 
 
5. La Ronda de nit de Rembrandt. Pintura barroca europea i holandesa. Anàlisi de l’obra, descripció iconogràfica, historiografia de la peça, Rembrandt en el seu temps.

6. Las Meninas de Velázquez. Pintura barroca espanyola. Anàlisi de l’obra: l’autor, descripció iconogràfica, historiografia de la peça, altres Meninas, ...
Enrollment
  Ordinary enrolment
Fee30 €
Other cycle activities
This activity belongs to the cycle La Gent Gran presencial, formed by the following activities:

Lecturer
Anabel López Gómez
Profesora tutora del Grado en Historia del Arte
Aimed at
Persones majors de 55 anys. No calen coneixements previs específics
Goals
 • Visió de la història de l’art pictòric des del segle XII fins al s XVI
 • Lectura de les obres d’art des de diverses perspectives metodològiques i consideració tant de la seva forma com del contingut i del context en que foren creades. Capacitat de situar l’obra en el seu context històric, intel·lectual i cultural.
 • Coneixença d’alguns dels principals artistes de la història.
 • Adquisició de coneixements per entendre, comentar, analitzar i emetre judicis crítics i d’argumentació sobre l’obra d’art.
 • Adquirir un cert vocabulari tècnic i artístic.
 • Fomentar la reflexió, el diàleg i l'intercanvi d'idees.
Methodology
La duració del curs és de nou hores dividides en sis  sessions de noranta minuts. Les sessions seran presencials, sempre que la crisi sanitària ho permeti.
La metodologia serà participativa i activa. Es pretén que els participants aportin la seva visió, coneixements i experiències sobre cada tema. La professora s’adaptarà a les inquietuds de l’alumnat.
Les sessions consistiran en el comentari d’una obra pictòrica des de totes les seves vessants possibles (iconogràfica, formal, tècnica, sociològica, etc). Treballarem sempre a partir d’imatges: de la peça sencera, detalls, altres obres que han influït o han estat influïdes per la pintura, catàleg de l’artista o qualsevol aspecte interessant per un anàlisi complet del quadre.
Cadascuna de les pintures pertany a un moment determinat de la història, la qual cosa ens permetrà copsar com l’època es reflecteix en elles. I, també, adquirir coneixements d’història de l’art.
Aprofitant el caràcter interdisciplinari de la història de l’art, podrem veure com manifestacions d’altres activitats humanes també s’inspiren en les pintures que tractarem.
More
UNED Provincia de Barcelona
Avda. de Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona Barcelona
93 396 80 59 / activitats@barcelona.uned.es
 • Facebook

 • Twitter

 • UNED