Saltar al contenido
  • Cabrils

  • Presencial

  • Cursos de centros

  • del 15 de setembre al 20 de octubre de 2025

Presencial
del 15 de setembre al 20 de octubre de 2025

Memòria i cinema: la repressió franquista (1936-1950)

Imprimir PDF

Aquest curs s’imparteix en català

Aquest curs ofereix una mirada crítica i educativa sobre la complexa i persistent repressió exercida pel règim franquista, tot posant en relleu la seva naturalesa multidimensional. Es proposa analitzar la diversitat de formes, àmbits i intensitats amb què la dictadura va desplegar la violència i el control social, polític i ideològic, tant durant com després de la Guerra Civil espanyola (1936-1939). L’anàlisi se centra principalment en el període comprès entre la victòria franquista de 1939 i la dècada de 1950, quan la repressió va assolir els seus moments més intensos, però sense obviar-ne les prolongades conseqüències, que es van estendre fins al final del règim el 1975.

La repressió franquista no es va limitar a l’àmbit militar o judicial, sinó que va ser una estratègia sistemàtica de dominació que afectà totes les dimensions de la vida col·lectiva i individual: des de les execucions i empresonaments fins a la depuració de funcionaris, la marginació política i econòmica, la censura cultural, la persecució d’altres llengües i identitats nacionals, i la repressió de gènere i moral. Aquesta repressió va tenir com a objectiu eliminar qualsevol oposició real o potencial al nou ordre imposat, alhora que pretenia reconstruir la societat segons els valors del nacionalcatolicisme i l’autoritarisme.

En aquest context, el curs proposa l’ús del cinema com a eina central de transmissió, reflexió i construcció de memòria històrica. El cinema, tant de ficció com documental, esdevé un recurs pedagògic poderós que permet explorar no només els fets històrics, sinó també les seves interpretacions, silencis i relats col·lectius. A través de l’anàlisi de pel·lícules clau sobre la Guerra Civil i la postguerra, els i les participants podran apropar-se a les experiències de les víctimes de la repressió franquista i comprendre les diferents formes que aquesta va adoptar: des de la violència directa i la persecució política fins a la repressió econòmica, ideològica, cultural i simbòlica.

Així, el curs no només busca oferir coneixement històric rigorós, sinó també promoure una actitud crítica envers el passat i els mecanismes de construcció de la memòria. Amb aquest enfocament, es vol contribuir al desenvolupament d’una ciutadania compromesa amb la defensa dels drets humans, la justícia social i la memòria democràtica.

Lloc i dates
Del 15 de setembre al 20 de octubre de 2025
De 19:00 a 20:30 h


Horas
Hores lectives: 9
Presencial
Aquesta activitat es desenvolupa presencialment.
Inscripció
  Ordinària
Preu30 €
Altres activitats del cicle
Aquesta activitat pertany al cicle Actualment , format per les següents activitats:

Ponent
Francisco José Montáñez Zarcero
Historiador i cinèfil
Dirigit a
Obert al públic en general
Objectius
  • Explorar el paper del cinema com a eina educativa i de transmissió de la memòria històrica, utilitzant pel·lícules de ficció i documentals per analitzar i reflexionar sobre episodis clau de la Guerra Civil i la postguerra.
  • Visibilitzar les víctimes de la repressió franquista, abordant-ne la diversitat de perfils i les formes específiques de repressió que van patir: militar, política, ideològica, econòmica, cultural, lingüística i de gènere.
  • Fomentar el pensament crític respecte als processos de construcció de memòria col·lectiva i als silencis històrics, posant en qüestió els discursos oficials i promovent una comprensió més inclusiva i plural del passat.
  • Contribuir a la formació d’una ciutadania compromesa amb la defensa dels drets humans, la justícia social i la memòria democràtica, tot enfortint els valors democràtics a través del coneixement històric i la reflexió ètica.
Metodologia
  • Selecció curada i projecció de fragments cinematogràfics representatius i reconeixement dels principals elements característics de cada proposta.
  • Selecció curada i lectura de fragments literaris característics i reconeixement dels principals elements característics de cada proposta.
  • Qüestionament i reflexió, conjunta amb l’alumnat, sobre la significació històrica i artística de les fonts artístiques emprades.
Col·laboradors

Organitza

UNED Cabrils

Col·labora

Ajuntament de Cabrils
Diputació de Barcelona
Objectius de Desenvolupament Sostenible

Aquesta activitat impacta en els següents Objectius de Desenvolupament Sostenible:

Més informació
UNED Cabrils
Can Pepito Maco Mestre J.Jambert, 4 08348 Cabrils
08348 Cabrils Barcelona
93 753 96 60
Imatges de l’activitat
  • Facebook

  • Twitter

  • UNED