Aquest curs s’imparteix en català
Aquest curs ofereix una mirada crítica i educativa sobre la complexa i persistent repressió exercida pel règim franquista, tot posant en relleu la seva naturalesa multidimensional. Es proposa analitzar la diversitat de formes, àmbits i intensitats amb què la dictadura va desplegar la violència i el control social, polític i ideològic, tant durant com després de la Guerra Civil espanyola (1936-1939). L’anàlisi se centra principalment en el període comprès entre la victòria franquista de 1939 i la dècada de 1950, quan la repressió va assolir els seus moments més intensos, però sense obviar-ne les prolongades conseqüències, que es van estendre fins al final del règim el 1975.
La repressió franquista no es va limitar a l’àmbit militar o judicial, sinó que va ser una estratègia sistemàtica de dominació que afectà totes les dimensions de la vida col·lectiva i individual: des de les execucions i empresonaments fins a la depuració de funcionaris, la marginació política i econòmica, la censura cultural, la persecució d’altres llengües i identitats nacionals, i la repressió de gènere i moral. Aquesta repressió va tenir com a objectiu eliminar qualsevol oposició real o potencial al nou ordre imposat, alhora que pretenia reconstruir la societat segons els valors del nacionalcatolicisme i l’autoritarisme.
En aquest context, el curs proposa l’ús del cinema com a eina central de transmissió, reflexió i construcció de memòria històrica. El cinema, tant de ficció com documental, esdevé un recurs pedagògic poderós que permet explorar no només els fets històrics, sinó també les seves interpretacions, silencis i relats col·lectius. A través de l’anàlisi de pel·lícules clau sobre la Guerra Civil i la postguerra, els i les participants podran apropar-se a les experiències de les víctimes de la repressió franquista i comprendre les diferents formes que aquesta va adoptar: des de la violència directa i la persecució política fins a la repressió econòmica, ideològica, cultural i simbòlica.
Així, el curs no només busca oferir coneixement històric rigorós, sinó també promoure una actitud crítica envers el passat i els mecanismes de construcció de la memòria. Amb aquest enfocament, es vol contribuir al desenvolupament d’una ciutadania compromesa amb la defensa dels drets humans, la justícia social i la memòria democràtica.
Ordinària | |
---|---|
Preu | 30 € |
Aquesta activitat impacta en els següents Objectius de Desenvolupament Sostenible: