Portal Web de la UNED, Universidad Nacional de Educación a Distancia

Logo de la UNED
Esta actividad no está aprobada y por lo tanto su contenido es susceptible de modificación o invalidez.
del 12 al 21 de noviembre de 2019

El Palau de la Música de Lluís Domènech i Montaner. Patrimoni de la Humanitat

Imprimir PDF

El Palau de la Música de Domènech i Montaner. Patrimoni de la Humanitat és un curs d’extensió universitària, de caràcter monogràfic, que pretén aprofundir en el coneixement d'una de les obres cabdals, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997.

Lugar y fechas
Del 12 al 21 de noviembre de 2019
De 10:00 a 13:00 h.


Presencial
Esta actividad se desarrolla presencialmente.
Programa
 • martes, 12 de noviembre
  • 10:00-13:00 h. Introducció: Domènech i Montaner i la seva arquitectura

   Orígens familiars i estudis. Les influències de l’arquitectura hispànica i europea. Gestació estilística, etapes i breu anàlisi de l’arquitectura domenequiana: forma i funció, decorativisme, organicisme i moviment, simbolisme, romanticisme, òptica, estructura i composició, llum, higienisme i monumentalisme.
   • Carles Sàiz i Xiqués Professor-tutor de la UNED. Doctorant en Història
 • jueves, 14 de noviembre
  • 10:00-13:00 h. El projecte de la sala de concerts de l'Orfeó Català
   Les sales de concerts a la Barcelona de finals de segle XIX. Els precedents: Els cors Clavé. La fundació de l’Orfeó Català. Les primeres passes. Els locals. La proposta a Domènech i Montaner. El projecte de sala-auditori. L’articulació externa: les dobles façanes. Les dificultats de l’espai. L’estructura arquitectònica metàl·lica. Els recurs frontissa. Els vestíbul, la sala d’assaig i espais auxiliars. La sala de concerts (platea, amfiteatre del primer i segon pis) i les sales de descans del primer i segon pis. Les obertures i el tractament de la llum. El diàleg entre l’espai interior i l’espai exterior: funcionalitat i càrrega decorativa.
   • Carles Sàiz i Xiqués Professor-tutor de la UNED. Doctorant en Història
 • martes, 19 de noviembre
  • 10:00-13:00 h. Visita al Palau de la Música
   Visita comentada pel mateix ponent del curs al Palau de la Música i al Centre de Documentació de l’Orfeó Català a càrrec de la seva responsable, la senyora Marta Grassot.
   • Carles Sàiz i Xiqués Professor-tutor de la UNED. Doctorant en Història
 • jueves, 21 de noviembre
  • 10:00-13:00 h. La pell decorativa
   Els problemes econòmics. L’obra dels grans artesans: La ceràmica d’autor, la ceràmica personalitzada, els paviments, els mosaics i el trencadís. Els treballs de vitralleria emplomada. L’ebenisteria: mobiliari i els dissenys dels tancaments. El treball de forja i làmpades. Els detalls escultòrics. La bocana del Palau. El conjunt escultòric de la cançó popular. Heràldica i simbolisme decoratiu en el Palau: l’arquitectura parlant. El Palau construït: La primera pedra. La inauguració. El premi al millor edifici de 1908. Les campanyes d’enderroc. Les remodelacions, restauracions i ampliacions fins a l’actualitat. La declaració com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO de 1997. La revaloració del Palau.
   • Carles Sàiz i Xiqués Professor-tutor de la UNED. Doctorant en Història
Inscripción
  Matrícula Ordinaria
Precio70 €
Ponente
Carles Sàiz i Xiqués
Professor-tutor de la UNED. Doctorant en Història
Dirigido a
El curs va adreçat al públic en general i, especialment, a gestors culturals i guies turístics que vulguin incorporar nous continguts al seu treball professional sobre Lluís Domènech i Montaner i la seva obra arquitectònica.
Objetivos
 • Aprofundir en la vida i obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner per entendre la seva arquitectura.
 • Dotar de coneixements i habilitats als alumnes per tal que puguin identificar i analitzar a fons els elements estructurals i decoratius del Palau de la Música.
 • Oferir continguts de qualitat als professionals del sector turístic i cultural sobre el Palau de la Música per tal que les puguin incorporar durant les seves activitats.
Metodología
El curs, de dotze hores, estarà dividit en quatre sessions de les quals tres són lectives -de tres hores cadascuna-, i una quarta que es dedicarà a la ruta guiada al Palau de la Música.
La metodologia serà participativa i activa. Es pretén que els participants del curs aportin la seva visió, coneixements i experiència.
Es recomanarà als alumnes una relació de bibliografia específica sobre el tema per si es volen ampliar els coneixements adquirits.
Más información
UNED Provincia de Barcelona
Avda. de Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona Barcelona
93 396 80 59 / activitats@barcelona.uned.es